facebook tracking

Malta

En sammanställning över hur det är att leva, arbeta och bo på Malta. Med det soligaste klimatet och europas lägsta skatterna är det inte konstigt att svenskar och nordbor valfärdar hit.

Bo och jobba på Malta

Den lilla ön med endast 430 000 invånare blir alltmer populär bland emigranter. Önationen har varit medlem i Europeiska unionen sedan 2004, och sedan 2008 använder de också sig av euro som betalningsmedel. Förutom det exceptionellt goda klimatet, den rika historien och den fascinerande Medelhavskulturen erbjuder Malta också mycket när det gäller jobb och livskvalitet för människor som inte bara vill tillbringa sommarsemestern här. Många internationella företag har produktionsanläggningar här, och Medelhavsön har blivit ett centrum för den europeiska spelindustrin genom att licensiera onlinespel.

5784700
Direktansökan

Ankomsten till Malta

Arbetssökande från andra EU-länder behöver vare sig visum eller arbetstillstånd för att arbeta på Malta. Enligt EU-regler har medborgare i alla EU-länder (med undantag för Kroatien) rätt att bosätta sig i landet. Den som vill bo och arbeta på Malta längre än 3 månader behöver ett eResidence Card från den maltesiska regeringen. Kortet är lätt att få från myndigheterna och bekräftar att du bor på Malta. Med kortet blir många vardagliga saker enklare. Till exempel är det mycket lättare att öppna ett bankkonto. För att arbeta behöver du ett socialförsäkringsnummer. Dessa kan begäras direkt från socialkontoret.

Bankkonto

Även om du kan fortsätta att använda ditt svenska konto i början är det bättre på sikt att ha ett konto i landet. Din lön överförs vanligtvis till ditt bankkonto. Det enklaste sättet att öppna ett konto är om du redan har eResidence-kort. Detta kan användas som legitimation och visar samtidigt att du bor eller planerar att leva länge på Malta. Dessutom kan du behöva ett bevis på din adress eller ett anställningsavtal. Vissa banker kräver också ett referensbrev från din tidigare bank. Det är upp till varje enskild bank att bestämma vilka underlag de behöver.

Se lediga jobb
5784705

Arbetsmarknaden

Maltesiska och engelska är de officiella språken på Malta. Maltesiska är ett mycket svårt språk att lära sig och få utlänningar talar det flytande. Den som talar engelska kommer dock att kunna hantera livet på Malta utan problem, eftersom i stort sett varje maltes talar språket. Gatuskyltar, blanketter med mera är antingen på engelska eller tvåspråkiga.

Skatter och lön

Minimilönen på Malta är 735,63 euro per månad. Lönenivån på Malta är ganska låg; medelinkomsten ligger på i genomsnitt 16 000 euro brutto. I synnerhet jobb inom catering och hotell är dåligt betalda. Inkomstskatten är på mellan 0 % och 35 %. Skattesatsen beror på inkomst och civilstånd; du hittar aktuella skattesatser på IRD:s webbplats. Förutom inkomstskatt tillkommer cirka 10 % i sociala avgifter.

Direktansökan
5784709

​Sjukförsäkring

Hälso- och sjukvården på Malta håller hög standard. Den grundläggande sjukvården täcks av staten och kan nyttjas av alla invånare. För de socialt svaga och för vissa kroniskt sjuka finns det gratis behandlingar. Den som önskar en extra försäkring kan även teckna en privat sjukförsäkring.

​Arbetsmarknaden

Maltesiska och engelska är de officiella språken på Malta. Maltesiska är ett mycket svårt språk att lära sig och få utlänningar talar det flytande. Den som talar engelska kommer dock att kunna hantera livet på Malta utan problem, eftersom i stort sett varje maltes talar språket. Gatuskyltar, blanketter med mera är antingen på engelska eller tvåspråkiga.

Lediga tjänster Malta
5784713

Utbildning

Det finns ett stort behov av välutbildade människor på ön. Den som har fullgjort sina studier eller sin praktik har betydligt bättre chanser på den maltesiska arbetsmarknaden. Det finns ett stort behov av högskoleexaminerade i olika discipliner samt av arbetstagare med fördjupad kunskap. Men också yrkeserfarenhet och olika branschspecifika utbildningar och certifikat är välkomna. Ytterligare något som kan höja din ansökan över andras är färdigheter i flera olika språk, då i princip alla företag är internationellt orienterade. På grund av bristen på kvalificerad personal inom vissa områden finns det nu också en del erbjudanden på Malta som ger yrkesverksamma en chans att kvalificera sig genom att exempelvis ta vissa certifikat.

Arbetsrätt

När du börjar jobba på Malta bör du ha fått ditt anställningsavtal senast 8 dagar efter att du har anställts. I många företag är det vanligt med en provanställning. Denna kan vara i högst 6 månader (längre för högre positioner). Lönen betalas ut var fjärde vecka.

På Malta har du rätt till 24 betalda semesterdagar (vid en 5-dagarsvecka / 40-timmarsvecka). Dessutom tillkommer 14 helgdagar. Om en helgdag infaller på en helg, kommer den att kvittas vid senare tillfälle. Kombinerar man de lagstadgade semesterdagarna och helgdagarna kommer man upp i 38 dagar. Detta placerar Malta i topp i en europeisk jämförelse, tillsammans med Österrike.

Uppsägningstiden beror på hur länge du har varit anställd i företaget.

Mer än 1 månad, mindre än 6 månaderEn vecka
Mer än 6 månader, mindre än 2 år2 veckor
Mer än 2 år, mindre än 4 år4 veckor
Mer än 4 år, mindre än 7 år8 veckor
Mer än 7 år8 veckor + 1 vecka för varje fullständigt arbetsår (max 12 veckor)

5784716
Ansök på mindre än 30 sek

Leva och bo på Malta

Kostnader för hyra beror oftast på läget, så även på Malta. De flesta jobb finns i området runt huvudstaden Valletta. En lägenhet med ett rum kostar mellan 500 euro och 800 euro i kallhyra. Städerna Sliema, St Julians, Gzira och Valletta har de dyraste hyrorna. Billigare är det om du flyttar till den norra delen av ön: Mellieha, St Paul’s Bay, Qawra och Bugibba. Lika prisvärda lägenheter finns på södra delen av ön i Vittoriosa, Senglea, Cospicua, Marsaxlokk, Birzebbugia och Marsaskala. De billigaste två- eller tre-rumslägenheterna finns också i söder. Städerna i centrala Malta ligger så nära varandra att du ibland inte ens märker att du befinner dig i nästa stad. Och ön är inte heller stor – Malta är drygt 30 km långt.

Söka bostad

Nästan alla lägenheter på ön är fullt möblerade och du får tillgång till lägenheten i princip omedelbart efter undertecknandet av hyresavtalet. Du kan leta på Internet, på fastighetsportaler, i Facebook-grupper eller i dagstidningar efter en lägenhet. Den som inte vill försöka på egen hand kan försöka med en mäklarbyrå. Det kostar pengar, men det går oftast snabbare att hitta en lägenhet.

I ditt sökande efter bostad bör du se upp för bedragare. Det bästa är att leta efter lägenheten på plats. På så vis kan du personligen titta på lägenheten och träffa hyresvärden eller mäklaren. Betala aldrig pengar i förväg utan att ha fått se någonting.

5784720

Samhälle

Malta är en trevlig och spännande plats att bo på, inte enbart tack vare Medelhavsklimatet. Det brittiska arvet är allestädes närvarande och har tillfört ön en bra administrativ organisation, och sedan anslutningen till Europeiska unionen har infrastrukturen och levnadsstandarden förbättrats avsevärt. Huvudstaden Valletta, som är lättillgänglig från alla orter på ön, erbjuder alla moderna faciliteter en storstad bör ha – exempelvis en hamn och närhet till en flygplats, belägen i byn Luqa. Under senare år har flera nya lägenheter och hus av mellaneuropeisk standard byggts på Malta. Människorna är mer avslappnade och livet verkar gå långsammare på grund av de höga temperaturerna. Myndigheter, såväl som posten, betraktas som pålitliga men långsamma. Folk är vänliga och öppna. Livet på Malta är relativt säkert jämfört med de flesta andra europeiska länder. Med undantag för småbrott i turistområdena är brottsfrekvensen mycket låg. På fritiden går det att utöva alla möjliga vattensporter på Malta. Det finns flera ställen på ön med ett utpräglat nattliv och många möjligheter att utforska öarna, inklusive att med färja ta sig till Gozo eller italienska Sicilien. På sommaren lockar Malta lokalbefolkningen och turisterna med mer än stränder; här finns också flera festivaler och andra evenemang.

Levnadskostnader

Kostnaden för en bostad på Malta är något lägre än i Sverige. Lönenivån är emellertid också lägre.

Många företag erbjuder sina anställda olika fördelar, till exempel gymmedlemskap eller restaurangkuponger.

StockholmSliema
1 liter mjölk10,76 kr8,96 kr
1,5 liter vatten15,57 kr7,13 kr
1 kg potatis10,04 kr12,22 kr
Månadskort kollektivtrafiken850,00 kr264,68 kr
Internet (per månad)308,86 kr251,96 kr
Bio130,00 kr81,44 kr
Gymmedlemskap (per månad)385,73 kr509,00 kr
Hyra (enrumslägenhet)9.848,86 kr6.889,52 kr
Ansök på mindre än 30 sek
5784724

Trafik

Liksom i Storbritannien råder också vänstertrafik på Malta. Det behöver du vänja dig vid och under de första dagarna på Malta bör du vara särskilt uppmärksam. Du bör noga tänka på om du vill ta med din bil till Malta. Om du är registrerad som bosatt måste du registrera din bil inom 7 dagar, annars tillkommer böter. Bussnätverket är ganska omfattande, däremot finns det inga tåg på ön. Trots bra linjenät och billiga biljetter råder mycket biltrafik på Malta. Många busslinjer går bara var 30:e minut och på grund av de många stoppen på vägen tar bussresan lång tid jämfört med en bilresa. Den täta trafiken ökar dessutom problemen med långa körtider och bidrar till att bussarna ofta är försenade.

Svenskar på Malta

Sverige utgör en av de största expatgrupperna på den lilla ön. Därför är det inte så konstigt att du kan hitta särskilda svenska evenemang på Malta. Svenskklubben Malta organiserar till exempel nationaldagsfirande och andra sammankomster för svenskar. På Facebook hittar du olika grupper, exempelvis "Svenskar på Malta", där du bland annat kan utbyta erfarenheter av livet på "Malta".

Sök tjänst på Malta

Jobbar du redan på Sorteco Limited ?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

email
@sorteco.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor