facebook tracking

Cypern

Cypern har massor att ge vare sig man drömmer om båtutflykter, dykning, shopping eller antikens kultur. Den som gillar mountainbiking, naturvandringar.

Bo och arbeta på Cypern

Att leva på Cypern är det optimala valet för dig som vill byta den svenska vardagen mot en helt ny livsstil. I Cypern är arbetslivet, och livet generellt, mer avslappnat och inte lika strikt. Cypern är även ett av Europas solsäkraste länder. Med mil av vita stränder och det klaraste vattnet i Medelhavet är detta även en fantastisk semesterort.om cypern sorteco.jpg

Direktansökan

Viktiga dokument och handlingar

När du ska stanna längre än tre månader i Cypern behöver du ansöka om ett registreringsbevis, eller populärt kallat ett ”yellow slip”. Detta hjälper självklart arbetsgivaren till med. När du bott fem år eller längre på Cypern kan du få permanent uppehållstillstånd och bli en cypriotisk medborgare. 

Det är dock extra viktigt att ansöka om detta snarast eftersom det är först efter att du blivit registrerad som du har rätt till offentlig sjukvård. Du behöver även ditt ”yellow slip” när du ska öppna ett bankkonto, arbeta eller betala skatt. Detta får du givetvis hjälp med. För att kunna arbeta behöver du dock inte vänta på att ditt registreringsbevis ska bli färdigt. Du kan börja arbeta under handläggningstiden.

Eftersom både Cypern och Sverige är medlemmar i EU har du som EU-medborgare samma rättigheter i Cypern som cypriotiska medborgare. Det må låta krångligt att ansöka om detta registreringsbevis men faktum är att det är en rätt enkel och snabb process.

sorteco limassol

 

Bankkonto

Att flytta till och arbeta i ett annat land betyder förstås att du också kommer att få lön i en annan valuta än den svenska kronan. Det går bra att använda ditt svenska bankkonto till en början, men för att inte riskera att förlora på växlingen behöver du öppna ett bankkonto på Cypern. Med ett cypriotiskt bankkonto kommer du dessutom snabbare att kunna ta emot och överföra pengar.

Det är enkelt att öppna ett bankkonto på Cypern. Du behöver dock ha med dig alla dokument till banken. Dessa dokument är exempelvis ID samt dokument som visar att du får vistas och arbeta i landet. Du behöver även ett hyreskontrakt eller en räkning för att bevisa att du faktiskt bor i landet. Dessa administrativa ärenden  får du hjälp med av  av ditt företag.

Ansök utan CV

Skatter och löner

Cypern har några av de lägsta skatterna i världen  och tjänar du under 28 000 euro om året kan du betala 20 % skatt eller ingen skatt alls beroende på din totala årslön. De sociala avgifterna på Cypern betalas av din arbetsgivare och inkluderar bland annat kostnader för välfärden och sjukvården i landet. Detta gör att lönen för Svenskar är mycket högre än om du arbetar i Sverige.

  • Sociala avgifter uppgår till omkring 7 %
  • Du betalar ingen inkomstskatt under 19 500 euro
  • Upp till 28 000 euro är skatten 20 %
sorteco limited

Sjukvårdsförsäkring

 På Cypern är sjukvården på samma nivå som i många andra europeiska länder. Om du ser till att ha med dig ditt kort från EU så har du alltid rätt till akut sjukvård. Detta gäller alltså även på Cypern. EU-kortet beställer du i god tid innan avresa från svenska Försäkringskassan. EU-kortet är kostnadsfritt och giltigt i tre år, därefter måste det förnyas.

Övrig sjukvårdsförsäkring bekostas via inkomstskatten. Detta varierar dock beroende på din lönenivå, våra partners på plats erbjuder även en privat sjukvårdsförsäkring för alla anställda. Språket är inte något problem inom sjukvården om du behärskar god engelska. Detta eftersom en majoritet av läkarna utbildas i engelskspråkiga länder så som Storbritannien.

sorteco account manager


Lagar och regler kring arbete på Cypern

Cypern är välkänt för sina låga skatter och det är även därför som så många utländska företag har kontor på ön. Det här är ett stort plus i kanten för dig som vill jobba på Cypern då inkomstskatten är låg. Detta gör att även om din lön verkar något lägre än i andra europeiska länder så har du oftast mer kvar efter att skatten är betald.

Uppsägningstid

  • Uppsägningstiden varierar beroende på hur länge du varit anställd. 
  • Vanlig uppsägningstid ligger på 6 månader

Att söka jobb

På Cypern är arbetskulturen mer lättsam än hemma i Sverige. Det här gör att du kan visa fler personliga sidor av dig själv när du söker ett jobb. Det är dock viktigt med ett bra CV även här på Cypern. Nämn särskilt vilka språk du behärskar då detta är viktigt för arbetsgivarna här. 

lagar och regler på cypern

Account manager sökes

Levnadskostnad

Att bo på Cypern är en positiv upplevelse när det gäller de vardagliga kostnaderna så som att handla matvaror eller gå på restaurang. Generellt sett ligger levnadskostnaderna på en mycket lägre nivå än i exempelvis Stockholm. Det är exempelvis omkring 45 % billigare att hyra en bostad i Aiya Napa än i Stockholm, och kostnaden för att gå på restaurang är omkring 20 % lägre på Cypern.

sorteco

Arbetsmarknad

Att arbeta på Cypern ger dig möjligheten att jobba inom många olika branscher. På det här viset kan du skaffa dig arbetslivserfarenhet som kan vara värdefull även om eller när du flyttar tillbaka till Sverige, eller ett annat land. 

Om du söker ett jobb som svensktalande kan du komma att få göra språktester, men om du även talar flera språk kommer du att vara extra attraktiv på arbetsmarknaden. Du kan till och med få språk bonusar av företaget du arbetar åt. Många av de stora företagen har dessutom flertalet anställda från Sverige och de nordiska länderna vilket gör att du lätt kan knyta nya kontakter.

En fördel med att arbeta för våra partners är att du ofta har goda möjligheter till att klättra på karriärstegen. Dessutom anordnas evenemangs och afterwork för personalen. Genom oss får du hjälp med praktiska saker i ditt nya land. Bland annat kan du få hjälp att öppna ett bankkonto eller finna ett boende.

people doing office works at sorteco.jpg

 

Ansök på mindre än 30 sek

Boende

Din arbetsgivare erbjuder en månad gratis hotell, därefter har du hunnit skapa en uppfattning om bra ställen för att leta efter en bostad, så som  internet och Facebook där många hyresvärdar lägger ut annonser.  Företaget  kan dessutom ofta hjälpa till med att hitta ett boende eller rekommendera hyresvärdar.

Du kan också ta kontakt med en fastighetsmäklare i den stad som du vill flytta till. På detta sätt kan du snabbt få många professionella erbjudanden om bra hyresrätter. Det allra billigaste sättet brukar dock vara att fråga i Facebook-grupper eller svara på annonser. En positiv överraskning är att det oftast är enklare att finna ett boende här än i många svenska städer.

boende cypern sorteco

 

Lediga tjänster

Svenskar på Cypern

Faktum är att det finns en stor andel svenskar som lever och arbetar på Cypern. Här finns både äldre människor, men även en stor andel yngre personer som arbetar på olika multinationella företag. Om du önskar att träffa fler svenskar kan det vara en god idé att gå med i Facebook-gruppen ”Svenskar bosatta på Cypern”. Det finns även en svensk förening på Cypern, Svecyp.

Sorteco_svenskar

 

Lediga tjänster

Jobbar du redan på Sorteco Limited ?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

email
@sorteco.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor